2019: Egy őszinte beszámoló
és betekintés a kulisszák mögé

Mielőtt bárki is elolvasna egyetlen sort is ebből szeretném előre leszögezni, hogy ez nem az önfényezős duma, hogy mennyire jók voltunk tavaly, mennyit növekedtünk, mennyi feladatot oldottunk meg stb….

Mindössze az a célom, hogy összefoglaljam a legfontosabb dolgokat, amik tavaly történtek és megosszam azokat a dolgokat, amiket tanultam. Hátha más számára is hasznos lesz.
4 fő területre fókuszálok és a lehető legkritikusabban szemlélem a dolgokat.

Ha mondjuk egy tízes skálán kellene értékelni 2019-es évet, akkor így értékelném.
Összesen: 8/10

Nézzük részleteiben:

Család: 9/10
Munka: 8/10
Önfejlesztés: 8/10
Kikapcsolódás: 5/10

 

Akarva akaratlanul is az ember sajnos máshogy is viszonyítja magát, ez nem szerencsés szinte minden esetben rosszat szül. Ha valaki túl jó hozzád képest, akkor lebecsülöd magadat, ha valaki pedig rosszabb eredményt ért el mint te, akkor az pedig azt eredményezi, hogy felsőbbrendűnek fogod érezni magadat. Ezért a legcélszerűbb az, ha csak saját magadhoz a tavalyi eredményeidhez viszonyítod magadat.

 

Nézzük a legfontosabbakat, amiket tanultam:

 

1, Család

Tavalyhoz képest, azért rengeteg dolgot megváltozott. A lakásunkat áruljuk, mert vettünk egy kertes házat, sikerült az autót is lecserélni egy nagyobb, biztonságosabb terepjáróra, a gyerek egyre inkább csak nő… egyre többet kell rá figyelni. Már rohangál meg hebrencs, de ettől függetlenül egy angyal. Amit megtanultam az az, hogy ezek a fiatalkori évek azok, amik sosem fognak visszajönni és minden pillanat aranyat ér, ezért a lehető legtöbb időt a családdal kell tölteni, és nem szabad elvesztegetett időnek vagy felesleges időnek érezni.  

Ebbe a hibába sokszor beleesek. Úgy érzem, hogy csak az a hasznos idő, amit munkával, tanulással, vagy effektív olyan tevékenységgel töltök, amitől fejlődök, több leszek vagy bevételt hoz. Amit megtanultam az az, hogy ez a tévképzet egy csapda.
Olyan átverés mint, hogy minél többet dolgozol annál sikeresebb és gazdagabb leszel.

A sok munka csak azt eredményezi (persze tisztelet a kivételnek, de nálam ez így van), hogy kiégek, belefáradok és egy idő után már nem is lesz kedvem a munkámhoz, amit egyébként imádok. Ezért nekem az a mondásom, hogy nem a sok munka hozza meg a várt gazdagságot, hanem az okos munka.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy nem kell minden időt munkával tölteni. Pontosabban nem kell, hogy munkával teljen az én összes időm. Csak az a lényeg, hogy haladjon a munka, az viszont nem lényeg, hogy azt én végezzem el. Természetesen itt is vannak olyan feladatok, amiket csak én tudok, vagy én akarok elvégezni…pl.: értékesítés, marketing, stratégiai tervezés, pénzügyek stb…

Azonban vannak olyan operatív feladatok, amiket ki kell szervezni nálamnál jobb és ügyesebb embereknek. Ez a folyamat indult el 2019 végén és folytatódik 2020-ban is.

 

És akkor itt térjünk is rá a munkára.

 

2, Munka

2019-ben az időm jelentős részét a munka vitte el.

Nem mondom, hogy hiába való volt nagyon sok szép webáruház épült ez idő alatt. Bevétel szempontjából is jól alakult ugyanis 2018-hoz képest dupláztuk a bevételünket, azaz egy 100%-os növekedést értünk el. 2020-ban azért ez a 100%-os növekedés már elég erős lenne, de ez 20-30%-os növekedést azért szeretnék.

2020-ban két kritikus területet már átadok munkatársaknak.
Az egyik terület a grafikai tervezés, amit mostantól nem én, hanem egy profi grafikus fog végezni. Mindenkinek majd bemutatom Norbit, aki csodálatos grafikákkal fogja segíteni a munkánkat.

A másik terület a programozás, ahol egy régi-új kolléga fog nagyobb szerepet kapni. Ádámmal már évek óta együtt dolgozok, de az utóbbi pár évben mindenki ment a maga útján. 2020-ban azonban újra összeállunk és szeretnék a cégnél nagyobb szerepet adni neki.

2 kulcspozíció tehát már adott.
Ami még mindig nyitott, hogy olyan csapattársat is keresek, aki a kész webáruházak üzemeltetését (értem ezalatt az online marketing pl.: Facebook, Ads, kampányok, landing oldalak, elemzést stb…) el tudná végezni. Ez évről évre egy folyamatosan növekvő igény, amit szeretnék cégen belül kielégíteni, de látszódik, hogy nincs rá kapacitás. Ebből sajnos az idei év végén voltak is konfliktusok, amiket meg kell oldanunk.  

Ezáltal, hogy ezeket a területeket leosztom fix, megbízható csapattársakra nekem bőségesen marad időm.
Ezt a plusz idő egy részét (amit eddig is a családtól vettem el pl.: éjszakai munka stb…) azt nyilván már nem kell beletennem a vállalkozásba. Valamint a plusz idő lehetőséget ad olyan új projektekkel való foglalkozásra, mint pl.: a WkMastery akadémia, amit már évek óta tervezek beindítani, de csak most januárban állt össze annyira, hogy végre el is induljon.

Ezen felül réspiacokra saját magunknak is fogunk webáruházakat fejleszteni és üzemeltetni.

Így az a 20-30%-os növekedési terv az valójában nem egy irreális elvárás. Ami viszont kérdéses lesz, hogy a profit mennyire fog növekedni, hiszen bár megnöveljük az árbevételt 20-30%-al, de a felgyülemlő kiadások (emberek bére, új projektek finanszírozása stb…) el is fogja vinni így elképzelhető, hogy bár a bevétel nőni fog de a profit változatlan marad.

Ez egy külön kihívás lesz a 2020-as évre, hogy az árazást és mindent úgy kell kialakítani, hogy ne az legyen év végén az érzésem, hogy „kvázi a nulláért dolgoztunk többet”.

Ez egy olyan terület, amin még fejlődnöm kell, de már van elképzelésem, hogy kinek a kurzusát vásárolom meg, és, hogy honnan fogok segítséget kérni ebben a témában.

így meg is érkeztünk az Önfejlesztés témájához.

3, Önfejlesztés

Az előző évet egy multinál töltöttem. Főállásban a RAS-nál dolgoztam, segítettem a Blikk.hu, Glamour.hu Noizz.hu és az Egészségkalauz.hu digitális felületeinek az értékesítésében. Pontosabban az én feladatom volt, hogy bevezessek egy saleshouse-t, aki értékesíti ezeket a felületeket. Szép eredményeket értünk el, elkezdett az értékesítésből származó bevétel meredeken növekedni. (innen pontos számokat nem szeretnék adni, de bőven 2 számjegyű volt a növekedés)  

Kifejezetten jó kaland volt, hozzátett a tudásomhoz tapasztalatomhoz, de voltak hátulütői is.
Egy multi lassú, felesleges meetingek tömkelege, fölösleges feladatok Kánaánja, így amikor idén visszatértem és újra 100%-osan a vállalkozásomra koncentráltam, akkor nagyon fontos volt, hogy azonnal visszaálljon a hatékonyság fókuszú énem. Szerencsére ezzel nincs probléma én valahogy így vagyok összedrótozva. Nagyon hatékonyan, nagyon gyorsan, nagyon koncentráltan tudok dolgozni. Sőt igazából szerintem csak így lehet, de ez egy külön történet.

Szóval januárban amikor visszatértem és újra 100%-osan a saját vállalkozásommal kezdtem el foglalkozni, akkor az egyik nagy feladatom az volt, hogy megújítsam a technológiánkat.
Ehhez rengeteg plugint vásároltam, új eszközöket ismertem meg, új technológiát tanultam meg, de megérte, mert a webáruházaink, és weboldalaink adminisztrációs felülete annyira egyszerű lett, hogy szinte bárki tudja használni. Javulást tudtam elérni a fejlesztési idő tekintetében is, ami viszont sajnos idén biztos, hogy csökkeni fog az új emberek miatt. (legalábbis az elején, amíg megszokják egymást)

Ezen felül sikerült felvennem egy 20-30 órányi gyakorlati online marketing oktató anyagot a WkMastery-re. Ennek egy részét egyébként ingyenesen ki is próbálhatjátok.

Új ismereteket szereztem a Facebook hirdetések területén is
(hála Mihala Feri barátomnak és az EcomHero-nak)

 2020-ban a célom az, hogy a csapatépítés a pénzügyi tervezés és a vezetés területein fejlődjek. Szeretnék minél több feladatot kiszervezni nálam ügyesebb embereknek, hogy ezáltal is javuljon a termékünk és a szolgáltatásunk minősége. Ez viszont csak akkor történhet meg, ha van egy stabil háttér akár bevétel, akár vezetés, akár csapat tekintetében. 

Ebben fogom 2020-ban megerősíteni a céget.
Nos… már csak egy topic maradt ez pedig a „szabadidő”…. 

3, Szabadidő

Jelzem ezt a cikket egyébként a „szabadidőmben” írom, ahelyett, hogy a feleségemmel tervezzem meg a jövő évet, szóval hát nem igazán tudok olyanról beszélni, hogy „szabadidő”

Ezzel nem is vagyok elégedett még úgyis, hogy meg kell mondjam 2019-ben nagyon kevés olyan nap volt, amikor időben olyan sokat dolgoztam mint egy évvel ezelőtt. 2018-ban Pestre jártam dolgozni, ami azt jelenti, hogy 5-kor keltem, hogy 6-kor induljak, hogy 8:30-ra felérjek, hogy 9:00-re bérjek az irodába, ahol dolgozzak 17:00-ig hogy 17:30-kor elindulhassak haza Kecskemétre, hogy kb 19:00-re hazaérjek és utána együtt legyek a családdal. Hát ez nem volt fenntartható 🙂

2019-ben kellemesen felkeltem 9-10:00-körül bementem az irodába dolgozni, ahol dolgoztam 14-15:00 óráig, utána hazamentem ebédeltem, a családdal voltam és utána délután vagy este kicsit dolgoztam még.
Szóval ha a tavalyi évhez képes javulást nézzük, akkor a javulás szembeötlő, de a maradék időmet elvitte Emili altatása, etetése, fürdetése, stb… így magamra nem igazán maradt idő. Ha a gyerek elaludt időben (kb 21:00 és 22:00 között) akkor utána volt kb 1 órám(ha éppen nem kellett dolgozni) , hogy kicsit netezzek, olvassak stb…  

Összegészében nincs okom panaszra, de 2020-ban azért szeretnék beiktatni egy olyan fogalmat, hogy „éndiő”. Vannak az életben olyan pillanatok, amikor erről le kell mondani (pl egy pár hónapos / 1 éves gyerek esetében) de ahogy nő a gyerkőc úgy azért ezt vissza kell rakni, mert enélkül azért nem igazi az élet.

Szóval 2020-ban a terv, hogy eljárok heti egyszer fallabdázni. Ha sikerül, akkor heti egyszer úszni. Sokat fogok Emilivel sétálni (Kecskeméten egy baromi jó kérnyékre egy kertvárosi mini Lilaakácközbe költözünk) ott nagyon jókat fogunk tudni majd sétálni. Valamint elő kellene keresni a barátom telefonszámát mert őket se hívtam fel túl sokszor.

Ami biztos, hogy unatkozni nem fogok.
Folyamatosan fogok videókat felvenni és posztolni a WkMastery-ben ahol gyakorlati online marketing oktatást kínálok,  hasonló gondolatokat osztok meg és az éppen aktuális problémánkat oldom meg és mesélem el a megoldást.

Úgyhogy mindenkinek egy baromi jó 2020-at kívánok. Új év, új évtized.
Remélem, hogy veled is találkozhatok és beszélhetek jövőre.

Kellemes kikapcsolódást a maradék pár napra.
Jövőre találkozunk!